Egy szép ajtó ékszere a kilincs, vagy a húzófogantyú, mindkettőnél alapvető elvárás, hogy a rögzítés stabil és esztétikus legyen. Ez alkalommal az ajtóhúzók rejtett felfogatásait vesszük sorra.


Biztosan mindenki látott már bútorfogantyút felszerelve. Ha kimész a konyhába és kinyitod az egyik szekrényt, láthatod a csavart (vagy csavarokat) közvetlenül a fogantyú mögött az ajtó belső oldalán.

Anno az asztalos egyszerűen átfúrta a bútort a megfelelő helyen és belülről csavarozta fel a fogantyút.

Ezzel nincs is semmi baj.
Soha nem fogod nézegetni a belső oldalt, tökéletes és elfogadott megoldást használt a Mester.

 

De mi van akkor, ha ajtóra vagy kapura szeretnénk egy húzót?

A túloldalon ott lesznek a ronda csavarok?
Természetesen nem, többféle megoldás létezik az esztétikus rögzítésre.

Első az egyoldalas rejtett rögzítés:

Itt a henger alakú rögzítő betétet – amin körben egy kis árkot képeztek ki -, egyszerűen felcsavarozzuk az ajtólapra, majd a fogantyút rátolva rögzítjük a hernyócsavar segítségével. Ez az apró, kúpos csavar pontosan illeszkedik a betétben kiképzett árokba, így meghúzva stabil felfogatást eredményez ajtóhúzónk számára.

 

Abban az esetben, amikor az ajtó mindkét oldalára szeretnénk egymással szemben álló húzókat, használjuk a következő kétoldalas rejtett rögzítést:

Ennél a megoldásnál az ajtólapon elkészített furaton keresztül mindkét oldali fogantyú betéteit egy közös átmenő csavar rögzíti. A módszer további jellemzői megegyeznek az egyoldalas rögzítéssel, tehát végső lépésként itt is a hernyócsavarok meghúzása biztosítja az ajtóhúzók stabilitását.


WEBSHOPUNK-at folyamatosan töltjük fel új termékekkel, hogy minél kényelmesebben tudj otthonról vásárolni. A teljes kínálatunk megismeréséért, új belsőépítészeti lehetőségekért és inspirációkért lapozd végig online katalógusainkat, nyomtatott könyvek igényléséért és különleges ajánlatainkért pedig keress bennünket a lenti elérhetőségek egyikén!

 

Üzletünk címe: 1036 Budapest, Bécsi út 57-59.
Telefonszám: +36706344591
Email: info@smalldetails.hu

Nyitva tartás:
hétfőtől csütörtökig 10:00 – 16:00
pénteken és szombaton előjegyzés szerint
vasárnap: zárva

Időpont ide kattintva foglalható

webshop: smalldetails.hu